Ska man lita på magkänslan?
De flesta av oss som arbetar med rekrytering vet hur svårt det är att välja bland flera bra kandidater som alla stämmer överens med en kravprofil. Men något som ibland kan vara ännu knivigare är känslan man kan få i maggropen av att en kandidat som inte har allt kunden önskar ändå är den som skulle fungera bäst. Men hur hanterar man egentligen den känslan? Och var kommer den ifrån?
Oavsett om valet handlar om personlighet kontra kompetens eller om det är två kandidater med likvärdig kompetens är det viktigt att förstå vad det är som utlöser den där magkänslan som säger att en kandidat passar bättre än en annan.
Det vi här kallar magkänsla är en blandning av en otrolig massa intryck vi får av en person när vi träffar den. Dessa intryck tar vi faktiskt också oftast in utan att vara medvetna om att vi gör det. Det kan handla om hur personen rör sig, vad den har på sig och personliga fakta såsom fritidsintressen, familjeförhållanden, bakgrund etc. Ofta tilltalas vi av saker som är likt något hos oss själva och ställer oss mer tveksamma till det som känns lite annorlunda.
Vi på Avanzera som dagligen jobbar med att träffa nya människor för bemannings- och rekryteringsuppdrag vet hur viktigt det är att det är kundens kravprofil som ligger till grund för vår magkänsla och inget annat. Inte om jag som rekryterare identifierar mig själv med den personen eller inte. Bara för att man t ex har barn i samma åldrar eller delade intressen och snabbt fått en bra kontakt vid intervjuerna betyder det ju faktiskt inte att personen i fråga är rätt för jobbet hos vår kund.
Så kan man lita maggropen? Svaret blir faktiskt både ja och nej – det viktiga är att sätta fingret på vad ens egen magkänsla faktiskt består av. Så nästa gång du står inför en rekrytering, stanna upp en bit in i processen och fundera på vad det är som gör att du har en favorit. Ställ dig ett antal kontrollfrågor:
• Tycker jag om den här personen för att den är lik mig?
• Hur ser behovet faktiskt ut? Både gällande kompetens och personlighet.
• Hur är de personer som skall jobba närmast den här personen? Vad kan den här personen tillföra dem med sin personlighet?
• Varför väljer jag bort den andra kandidaten?
Fyll gärna på listan med fler frågor så att du får en så rättvis bild av urvalet som möjligt. För visst är det så att både du och den du anställer vinner på att urvalet sker på rätt grunder, oavsett om valet skett med magen eller ej?
Välkommen att höra av dig om du vill diskutera din magkänsla när du ska rekrytera eller om du vill ha vår hjälp att välja kandidaten som passar just ditt företag bäst.