Nyckeln till frihet
HR-konsulten Marianne Vendelvik om vilken prägel extern kompetens kan tillföra organisation och ledningsgrupp, lyxen att styra över sin kalender och känslan av nytändning när man får fokusera på det man brinner för.
Avanzeras konsult Marianne Vendelvik har över tjugo års erfarenhet av HR från flera olika branscher. Att ständigt utvecklas driver Marianne, som under 2019 tog steget till att bli konsult. Det är ett val som möjliggjort att hon kan ta mer varierade uppdrag inom HR, ledarskap och arbetsmiljö.
Ett av Mariannes nuvarande uppdrag är att utveckla HR-arbetet på Utrikespolitiska Institutet.
En ruskig höstdag i november kom hon in i värmen på vårt kontor där jag fick en pratstund med henne om då, nu och framtiden.
Vad var din största motivationsfaktor att ta steget till att bli konsult?
– Friheten. Att få vara sin egen chef och bestämma själv har varit den stora drivkraften. Jag har rätt lång erfarenhet och ville testa mina vingar i ett nytt sammanhang. Övergången till att vara konsult, men fortfarande vara aktiv i samma yrke, har varit en perfekt utveckling. Nu har jag lyxen att kunna styra min kalender fritt och välja precis vilka uppdrag jag vill ha.
Det finns ju lite olika typer av konsulter. Antingen som interim i en befintlig roll eller som ansvarig för att driva ett projekt. Vad tycker du är roligast?
– För min del är det helt klart att jobba i olika projekt eller jobba med utbildning och utveckling i olika former. Andra uppdrag är självklart också intressanta, men att få vara med på en förändringsresa som man till stor del får driva själv är otroligt stimulerande.
Hur stor prägel sätter man på organisationen man är hos?
– Det beror givetvis på uppdragets karaktär. Handlar det om ett projekt så vet uppdragsgivaren ofta inte till hundra procent vad de vill ha. De kanske har koll på sjuttio procent och då får konsulten tillföra resten. Det känns fantastiskt bra när man kan göra skillnad med den kompetens man besitter. En stärkande känsla!
Den rådande gigekonomin har påverkat alla branscher. Det går inte att sticka under stol med att det är en trend som verkar vara här för att stanna. Detta är förmodligen en av anledningarna till varför antalet konsulter också ökat alltmer, men det är inte hela sanningen. Marianne ger sin syn på saken.
– Kombinationen av ökade krav, ständiga förändringar och högt arbetstempo gör att allt fler behöver ta in extern kompetens – antingen för att täcka en vakans under en period eller stärka upp med extra resurser i ett projekt. Det gör samtidigt att man som konsult får möjlighet att prova på mängder av varierade uppdrag från olika branscher. En väldigt rolig tid att arbeta i, med andra ord.
Slutligen, vilka värden kan en interim HR-konsult tillföra en ledningsgrupp?
– Mycket, vill jag tro. Med all erfarenhet från tidigare jobb och olika uppdrag skulle jag vilja säga att man har en mycket gedigen verktygslåda att använda sig av. På så sätt kan man tillföra värde från dag ett. Idag kan företagen köpa in den kompetens de behöver under en viss tid för ett visst uppdrag. Bemanningsföretagen är ofta oerhört snabba och en lösning kan finnas inom några dagar. För konsulten är det oerhört stimulerande att få prova nya utmaningar, uppdrag och företag som i sin tur bygger på konsultens personliga kompetens ytterligare på ett unikt sätt.
Peter Ahlander, vd, Avanzera