Kompetensförsöjning spelar en samhällsviktig roll när ekonomin vänder
Det är exceptionella tider som råder. Vi har lärt oss att klockan nio-fikat med kollegorna går att göra digitalt. Kanske måste några av oss avstå från att träffa föräldrar eller en vän, av den enkla anledningen att de ingår i en riskgrupp. Konsekvenserna av det nya coronaviruset har också varit förödande för företagare och deras medarbetare. Det handlar om människor som, från en dag till en annan, helt står utan försörjning.
För dessa skänker just nu regeringens stödpaket ett ljus i mörkret. Löftet om statliga lånegarantier för små och medelstora företag och sänkta arbetsgivaravgifter är förnuftigt, och kommer hjälpa företagarna som bär Sverige att rida ut stormen. Det skapar trygghet och en strimma hopp för både arbetsgivare och arbetstagare, i en annars väldigt osäker tillvaro.
Vi tror, och hoppas, att läget snart kommer att stabiliseras. När Sverige återgår till tillväxt och företagens behov av arbetskraft ökar snabbt, blir kompetensförsörjningen avgörande för hur fort samhället kommer på fötter igen. Här får vi som driver kompetensföretag en samhällsviktig roll att fylla. Vi ska stå redo för bolagen när de återställer sin verksamhet, samtidigt som vi stöttar talangerna som är hungriga på nya uppdrag. Vi är länken som förenar dessa två.
När detta skrivs har på bara ett par veckor mer än 30 000 svenskar varslats och tiotusentals har permitterats. Dystra siffror, helt klart, men det är långt ifrån första gången som vår värld utsätts för prövningar. Samhället har lyckats resa sig från otaliga ekonomiska kriser förr och varje motgång har kommit med möjligheten att förbättra det som varit. Detta fångas särskilt väl i ett citat från Henry Ford, som vi återvänt till flera gånger de senaste dagarna: